Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Antiochie mění pohled na víru

5. 9. 2017

Tisk

Strávit část prázdninového volna při misiích vlastním příkladem se i letos rozhodly desítky mladých lidí. Antiochia jim tuto možnost dává už čtvrt století.

Vydání: 2017/36 Do školy s požehnáním, 5.9.2017, Autor: Jiří Gračka



„Antiochii bych si nenechala ujít, ani kdybych si z prázdnin musela vybrat jenom jednu akci,“ tvrdí Marie Kaňovská, účastnice jednoho z letošních turnusů evangelizační akce ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku. Na Antiochii byla už popáté a pokaždé si prý odnesla něco jiného. „Letos jsem zjistila, jak úžasní jsou lidé, když si dáme práci je blíže poznat. Díky partě nadšených mladých lidí jsem se hodně naučila nejen o sobě, ale taky o Bohu: jak je štědrý, jak umí překvapit i rozesmát,“ dodává Kaňovská.
Cílem akce, pojmenované podle starověkého města, kde byli Ježíšovi učedníci poprvé nazváni „křesťané“, je evangelizace prováděná formou oslovujícího příkladu.
Jak ale říká P. Radomír Šidleja z Drahotuš na Přerovsku, každý dvoutýdenní turnus Antiochie znamená především kus tvrdé práce. „Organizujeme volný čas pro děti a mládež, pořádáme hry, výlety do přírody nebo táboření. Ostatní věkové skupiny oslovujeme prací pro obec, individuálním přístupem ke starým, nemocným a opuštěným nebo hudebními a divadelními vystoupeními,“ vyjmenovává kněz, který před 25 lety se svými spoluseminaristy zareagoval těmito setkáními na výzvu papeže Jana Pavla II. k nové evangelizaci.
Silným zážitkem byla návštěva věznice
„Jde hlavně o změnu pohledu na křesťany,“ říká P. Šidleja a pokračuje: „Vybíráme si vesnice nebo malá města, kde jsou většině obyvatel pojmy ‚víra‘ či ‚Bůh‘ lhostejné. A snažíme se vytvořit živé společenství, které je otevřené pro kontakt s místními. Pro vybrané lokality žádáme také požehnání místního biskupa.“
Letos padla volba na již zmíněnou Stráž pod Ralskem a také na Potštát na Moravě. A jak napovídají reakce účastníků, obě místa přinesla spoustu zkušeností. „Jako nepokřtěný věřící jsem se přijetí mezi antiošáky trochu bál, ale zbytečně. Už od prvního dne jsem se zapojil do aktivit a místní děti si mě oblíbily – jeden osmiletý klučina mě dokonce pozval domů na oběd. Další silnou emocí byla návštěva věznice: vězni byli nejdřív opatrní, ale pak se zajímali o Pána,“ vzpomíná na své misijní dny ve Stráži Martin Dostál.
Také Vojtěcha Hýbla při pobytu v Potštátě nadchla setkání s místními lidmi. „Nejdřív se zdálo, že jsme slabší turnus – byli jsme jen čtyři místo obvyklých osmi nebo deseti účastníků. Ale všechno nahradili ti, s nimiž jsme se setkávali a kteří se nechali zlákat a napojit na Krista,“ popisuje a dodává: „Při všech akcích bylo cítit, že na to nejsme sami.“
To, že účast na Antiochii znamená pro mladé misionáře obohacení, potvrzuje i P. Šidleja. „Většinou tu poprvé v životě na vlastní kůži pocítí, co to znamená nalézt Boží řešení skrze modlitbu a společenství i při vlastní slabé víře – bývají totiž vystaveni situacím, ve kterých se dosud neocitli. Setkají se také s radostí ze služby a z toho, že v ‚domorodcích‘ objevují dobrá srdce,“ říká kněz.
Za čtvrt století se podle něj asi v padesáti farnostech po celé ČR vystřídalo přes dva tisíce misionářů a z účastníků-bohoslovců bylo vysvěceno ke dvěma stovkám kněží. „Kolika lidem ukázali cestu ke spáse, se dá spočítat jen těžko, ale plody Antiochie jsou také křty, svatby nebo řeholní sliby, a někdy i pomoc lidským srdcím,“ upozorňuje P. Šidleja a dodává: „Za to, že toto dílo stále trvá, chceme děkovat 30. září na Svatém Kopečku. Zároveň tímto zveme všechny dřívější účastníky Antiochie, na které nemáme žádný kontakt.“ Více na .

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou