Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Annínem šlo první novodobé procesí

2. 8. 2016

Tisk

Před několika dny se lidé nestačili divit. Šumavským Annínem na Sušicku, proslaveným sklářskou tradicí, prošlo v sobotu 24. července procesí, které zdejší pováleční obyvatelé nepamatují.

Vydání: 2016/32 Papež František: Nenechte se odradit, 2.8.2016, Autor: Radek Gális

Příloha: Diecézní zpravodajství - Českobudějovická diecéze


Korunovace sklářské královny, procesí a mše svatá byly hlavními událostmi první sklářské Annenské pouti v šumavském Anníně, která se zde konala o víkendu před sv. Annou. „Vesnice a okolní osady se tak přihlásily k 220 let dlouhé sklářské tradici,“ říká iniciátor akce Lukáš Milota s tím, že pouť přilákala sedm stovek lidí.
Vrcholem sobotního programu byla korunovace sklářské královny Annínska. Stala se jí 25letá Lucie Hájková, která pochází ze sklářské rodiny. Neděle nabídla duchovní program. V 11 hodin proběhla krátká pobožnost u opravené kapličky, a pak se stovka lidí v čele s knězem, hasiči a sklářskou královnou vydala za zpěvu mariánských písní na historicky první procesí v novodobé historii Annína. Lidé nesli korouhev a obecní prapor. Došli až ke hrobní kapli nad sklárnou, kde se konala mše svatá.
„Takové velké slavnosti v Annathalu, tedy Anníně, nepamatuji. Annín je můj domov a jsem šťastná, že údolí žije,“ svěřila se 90letá Erika Hofmann, jejíž předci annínskou sklárnu vlastnili. Duchovní program završil varhanní koncert v kostele na Mouřenci. Během něj položili skláři a brusiči z Annínska skleněný růženec a květinu k hrobce rodiny Müller a uctili památku těch, kteří zdejší sklářskou tradici založili. „Procesí novodobý Annín nezná, leckde na Šumavě už ho obnovili a naše údolí se k tomu připojilo,“ říká Lukáš Milota. „Jsem rád, že myšlenka založit sklářskou Annenskou pouť lidi spojila a snad tuto tradici udržíme,“ dodal.
Živo bylo u Annína na Mouřenci v kostele sv. Mořice i poslední červencový víkend. V sobotu zde vystoupili s vyprávěním manželé Kouklovi, kteří pečují o kostel sv. Jiří v Lukové u Manětína. V něm jsou nainstalované sochy vytvořené z textilií namočených do sádry – představují věřící, kteří dříve do kostela chodili.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou