Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Akce K: hlídali nás jako zločince

21. 4. 2015

Tisk

Přepadení kláštera policejním komandem, probuzení a převoz na neznámé místo. Tuhle drsnou zkušenost zažilo během akce K přesně před 65 lety více než 1 780 řeholníků.

Vydání: 2015/17 Akce K: hlídali nás jako zločince, 21.4.2015, Autor: Tomáš Kutil Václav Štaud

Co zažívali poté, co museli opustit své domovy? Byli odvezeni do takzvaných internačních klášterů a začali žít pod bedlivým dohledem bezpečnostních složek. „Internace, zvlášť pro starší bratry včetně našich profesorů, byla i tak velmi těžká, ponižující. Do cel určených pro dva natlačili někdy i osm lidí! Spali jsme na zemi, většina podmínek byla horší než ve vězení. V klášteře na Hoře Matky Boží, kde nás hlídali jako nejhorší zločince, jsem prožil půl roku. Potom jsme byli my mladší povoláni na vojnu k pomocným technickým praporům – PTP,“ vylíčil P. Jan Zemánek, první představený pražské provincie redemptoristů, který byl internován v Králíkách. Přestože stejně jako naprostá většina pamětníků akce K už nežije, pár jeho vzpomínek zůstalo zachováno.
Kapucín P. Martin Cyril Ptáček prožil během akce K těžké rozhodnutí. Právě ve chvíli přepadení brněnského kláštera se do něj teprve vracel z návštěvy rodičů. „Hemžilo se to tam uniformami milicionářů, kteří pod napřaženými zbraněmi nutili mé bratry k nastoupení na korby vozů. Bylo jasné, že to, čeho jsme se dlouho tiše báli, právě začalo. Tak jsem se otočil a rychle pryč! Mě nedostanou!“ vylíčil své zážitky. Poté usilovně přemýšlel, ke komu by se mohl uchýlit a zda vůbec může spolubratry opustit. „Uvědomil jsem si, že mezi mé povinnosti v klášteře patří celodenní péče o stařičkého těžko pohyblivého kněze. Kdo mu pomůže? Mám právo jej opustit v této bolestné chvíli? Kroky, které mě vracely ke klášteru, byly určitě nejtěžší v mém životě. A to jsem netušil, že během internace, kde mě budou nutit svařovat železo bez řádné ochrany očí, přijdu o jeden z nejcennějších Božích darů, o svůj zrak,“ přiblížil kněz, který zemřel v roce 1993.
Tvrdou zkušenost z internace popisuje i stařičký petrin P. Josef Xaver Kobza, který žije v kněžském domově v Českých Budějovicích. Komunisté jemu a ostatním mladým řeholníkům s posměchem vyčítali studium teologie. Jednoho dne ale přišli s tím, že pro ně otevřeli novou fakultu v Praze. „Řekli nám, že se na ni můžeme přihlásit. A kdo se nepřihlásí, ať si sbalí osobní věci, ale jen ty nejnutnější – při pochodu po Korejském poloostrově (kde se tehdy zrovna válčilo – pozn. red.) by nám vše ostatní překáželo,“ vystihuje metody komunistů P. Kobza. Řeholníci ale naštěstí věděli, že tahle fakulta by žádnou výhrou nebyla, a tak všichni odmítli. Nakonec skončili u PTP.
O tok informací mezi internovanými řeholníky se zasloužilo několik statečných lidí, mezi nimi například salesián P. Václav Filipec. Byl internován jen krátce a brzy propuštěn. Stal se pak spojkou mezi představenými, kteří byli internováni převážně v Želivě, a skupinami salesiánů, jež se tajně scházely na Ostravsku, Olomoucku, Brněnsku a v Praze, později na přehradě Klíčava u Zbečna. Často objížděl v různých konspiračních převlecích všechny skupiny, radil, povzbuzoval, organizoval, sháněl peníze pro spolubratry, aby mohli studovat, případně si zajistit bydlení. Vydával také časopis Cor Unum, kde byly směrnice a dopisy od představených. Zatčen kvůli tomu byl v roce 1957 a odsouzen k devíti letům vězení.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou