Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Afriko, důvěřuj a povstaň! Pán tě volá

23. 11. 2011

Tisk

Vydání: 2011/48 Ticho, 23.11.2011, Autor: Martin T. Zikmund

Kdysi zde kvetl obchod s otroky, dnes tu kvete křesťanská misie. Benin, nevelká africká země na pobřeží Guinejského zálivu, se může pyšnit největším nárůstem katolíků v Africe. A také návštěvou Svatého otce, kterou zde vykonal ve dnech 18. – 20. listopadu.

Obyvatelé Beninu si to uměli užít. Ulice měst Cotonou a Quidahu, kam Benedikt XVI. zavítal, byly uklizeny a domy pokryty plaká- ty s papežovými portréty. A v celé zemi byl den jeho příjezdu, tedy pátek, vyhlášen dnem volna. „Je to pro nás velká slavnost, která přinese věřícím v Beninu ještě více víry. Jsme šťastní,“ svěřil se obyvatel Cotonou Noelle Agboton. Že této cestě přikládal velký význam i sám papež, dokládá jeho proslov na letišti před odletem zpátky do Říma, v němž zdůraznil: „Přál jsem si znovu navštívit africký kontinent, kterého si vážím a k němuž chovám zvláštní sympatie, protože jsem vnitřně přesvědčen, že je zemí naděje.“

KATOLICKÁ PRUŽNOST SKLÍZÍ PLODY

Není divu. Jen v devítimilionovém Beninu se v posledním desetiletí počet katolíků zdvojnásobil, takže dnes tvoří už více než čtvrtinu obyvatel země, jež bývala tradičně považována za baštu animistického náboženství voodoo. K němu se dosud hlásí zhruba 40 % obyvatel, zatímco k islámu 22 %. Podle afrických teologů je jedním z důvodů, proč zde počet křesťanů tak narůstá, větší pružnost katolicismu ve vztahu k domorodým vírám – ten se zde totiž nesnaží ničit ty tradice a rituály, které nejsou v přímém rozporu s křesťanstvím. „Církev nemá usilovat o vyhlazení africké kultury, ale má být jako síto a zadržet to, co nepomáhá člověku a jeho vývoji,“ prohlásil v souvilosti s touto druhou papežskou návštěvou v Africe editor kamerunských biskupských listů P. Jean Benoit Nlend. Vztahem k domorodým náboženstvím se zabývá vedle dalších otázek i posynodální apoštolská exhortace Africae munus, kterou právě v Beninu papež podepsal a předal zástupcům všech afrických biskupských konferencí. „Kéž padne na úrodnou půdu, zakoření, vzroste a přinese hojný užitek,“ řekl o tomto dokumentu Benedikt XVI.

BRÁNA NENÁVRATU

Snad právě mladost afrického katolicismu způsobila, že papež se vedle setkání s politiky, biskupy, seminaristy, řeholníky a dalšími tentokrát sešel zvlášť i s dětmi. A zavzpomínal přitom na den svého prvního svatého přijímání, který byl podle něj jedním z nejkrásnějších dnů jeho života. „Nebylo tomu tak jen kvůli krásným šatům a dárkům či svátečnímu obědu. Bylo tomu tak především proto, že onoho dne jsem se poprvé setkal s Ježíšem v eucharistii.“ Benedikt XVI. pak děti vyzval, aby se o Ježíši nestyděly hovořit před svými vrstevníky. „On je pokladem, o který je třeba se umět ochotně podělit.“ A jako vzor jim předložil příklad sv. Kizita, ugandského chlapce, zabitého za to, že chtěl žít podle přijatého křtu. Velkou pozornost vyvolala též papežova řeč k beninským politikům a náboženským představitelům v prezidentském paláci zakončená zvoláním: „Afriko, důvěřuj a povstaň! Pán tě volá.“ Vyzdvihl v ní mimo jiné roli mezináboženského dialogu. Událostí se pak stala cesta Benedikta XVI. z prezidentského paláce do města Ouidahu. Tento čtyřicetikilometrový úsek absolvoval papež v papamobilu, když silnici, po níž jel, lemoval nepřetržitý zástup lidí zdravící s nadšením vzácného hosta. Ouidah, kam mířil, byl kdysi centrem vyvážení otroků do Brazílie a hlavně do severní Afriky. Od 17. do poloviny 19. století prošel „branou nenávratu“ přibližně milion domorodců. Jako její protipól postavili zde místní křesťané v roce 2000 „Bránu odpuštění“. V Ouidahu je také nejstarší kněžský seminář západní Afriky, založený takřka před sto lety, kde se v současnosti připravuje ke kněžství 147 seminaristů z Beninu a Toga.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou