Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Aby se z života nevytratil Bůh

12. 1. 2006

Tisk

Vydání: 2006/2 Mladí lidé - naděje budoucnosti?, 12.1.2006, Autor: Ivana Jeništová

Příloha: Doma

Dnešní společnost prožívá krizi rodiny, která se nevyhýbá ani křesťanským manželstvím. Aby se z života křesťanských manželů nevytratilo to, co si slíbili před Bohem i před lidmi, je třeba obnovy. A o to se už léta stará sdružení Ymca-Setkání.

Program Manželských setkání, jak se organizace zprvu nazývala, přivezlo několik českých párů už před rokem 1989 z Finska. První kurzy se konaly v Kroměříži, pro velký zájem se v letech 1993-1994 přesunuly do Ostravy. Tam bylo rozhodnuto o vzniku satelitů, které by přiblížily tento program rodinám v jednotlivých regionech České republiky.

Program není třeba podrobně popisovat, tedy aspoň krátce: začíná týdenním letním kurzem, kde se manželské páry v jednotlivých společných přednáškách dovědí o prioritách manželství, o rozdílech mezi mužem a ženou, o komunikaci, pozornostech i sexualitě – zkrátka o všem, kde často vznikají nedorozumění, vedoucí až rozpadu manželství. Po každé přednášce následuje práce ve skupinkách, kterou řídí „vépéeska“ – vedoucí pár skupinky. Týdenní kurz pokračuje podzimní a jarní obnovou, při nichž si manželé zopakují to, co se dověděli na letním kurzu, a zrekapitulují si změny, které jim poznání přineslo.

Protože i vépéesky potřebují načerpat duchovní sílu, organizátoři pro ně uspořádali v závěru loňského roku setkání v Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži. A jelikož tři vedoucí páry organizátorů byly letos na návštěvě ve finských Helsinkách, v mateřské organizaci „Whole Marriage Ministries“, pozvali sem Anelli a Kima Portmanovy přednášet. Hovořili na téma Vnitřní zranění a uzdravování.

„Pokud chceme sloužit druhým, musíme prožít osvobození od Zlého“ řekli v úvodu pořadatelé akce Gita a Miloš Vyleťalovi.

Při zahájení programu ležela uprostřed sálu hromada kamenů, kolem zapálené svíce. Kdo chtěl, mohl si kámen vzít -  symbolizoval trápení duše. Pak začaly přednášky.

Součástí programu byla také rekapitulace činnosti jednotlivých satelitů, jejichž zástupci – vedoucí páry – představili svou činnost. Na Moravě se kromě základny v Kroměříži konají kurzy ještě ve Frenštátě pod Radhoštěm. Jejich vedoucí pár – manželé Zajíčkovi jezdí na setkání od roku 1991. O svém kurzu říkají: „Při přípravě našich setkání jsme se scházeli každý měsíc; modlili jsme se za to. Dnes se frenštátských kurzů účastní 65-72 párů různého věku. Nejmladším je v průměru 25 let, nejstarší účastník byl ročník 1928.“

Na Ukrajinu

Činnost frenštátských „vépéesek“ se však neomezila jen na vlastní obnovu manželství. Jeden z párů se setkal s P. Peterem Krenickým a výsledkem bylo uspořádání táborů pro ukrajinské děti. Konaly se ve spolupráci s Charitou Hlučín a podmínkou bylo, že po třech letech si je ukrajinští rodiče začnou pořádat sami. Přitom však poznali i rodiče dětí a vznikl další nápad - rozšířit Manželská setkání na Ukrajinu. „Zatím se překládají skripta a shánějí sponzoři, aby ukrajinské páry mohly přijet k nám; pobyt u nás je pro ně drahý,“ říkají Zajíčkovi.

Další satelit vznikl na Slovensku. V Banské Bystrici se každý rok konají dva kurzy – první pro Bystričany a manželské páry z Trenčína, druhý pro páry z Bratislavy a okolí. V průměru se každého kurzu účastní 130-140 manželských párů, od mladých manželů, kteří si své „ano“ řekli třeba před měsícem, po seniory - nejstaršímu bylo 85 let. Protože finanční situace nedovoluje účast všem zájemcům, pořádají se také tzv. víkendovky. Konají se na východním Slovensku a jsou finančně přístupné, protože jejich účastníci chodí na noc spát domů.

Do Kroměříže loni přijely „vépéesky“ z Liberce (severní a východní Čechy), ke všeobecné lítosti chyběli zástupci pražského satelitu. Představil se také nejmenší z kurzů – Vysoké Mýto, který je zato nejekumeničtějším - účastní se ho páry z osmi církví. Otevřeli se tu i nevěřícím párům: „Když s námi byli poprvé, ptali se: Co je to obrácení? Proč takové priority? Dnes už jsou členy naší farnosti,“ říkají Vysokomýtští.

Poslední – nedělní přednáška uzavřela program. Před kříž na pódiu pak všichni, kdo chtěli, mohli odložit svůj kámen. Někteří s modlitbou, jiní se svědectvím, další jen tiše, beze slov. Miloš a Gita Vyleťalovi setkání uzavřeli slovy: „Jednotlivé satelity jsou už dávno rovnoprávné, máme si co dávat. Do Finska posíláme vzkaz jako dospělá organizace: Spoj nás v jedno Pane...“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou