Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Aby má výpověď byla co nejpravdivější

12. 1. 2011

Tisk

Vydání: 2011/3 Jednota křesťanů, 12.1.2011, Autor: Jan Paulas

Tereziánským sálem Břevnovského kláštera v Praze zněly o víkendu spirituály, gospely a jiné zpěvy. Svým sólovým koncertem zde již tradičně ukončila vánoční čas Irena Budweiserová. Její jméno se ale v poslední době skloňovalo v médiích kvůli úplně jiné události. Vynikající zpěvačka po třiceti letech působení v legendárním Spirituál kvintetu z tohoto souboru odchází.

Hned na začátku rozhovoru se nemohu nezeptat: Co je důvodem vašeho odchodu ze Spirituál kvintetu?

Oficiální prohlášení pro ČTK je stále v platnosti – cituji: V souboru nastaly takové okolnosti, za kterých nebylo možné než odejít. Upřesnit mohu to, že jednou z okolností byla i výpověď daná mému manželovi a manažerovi souboru Pavlu Bártovi.

Vedle vystupování se Spirituál kvintetem jste měla vlastní koncerty a sólové desky už dříve. Vaše převážně autorské CD „Někdy si připadám jak pták“ bylo před lety nominováno na cenu Anděl v oblasti jazzu a blues. Budete se nyní projevovat více i autorsky?

Mohu prozradit, že už mám pár hezkých písniček i pro případné příští CD – u některých mám na svědomí hudbu, jinde text, jako tomu bylo dosud. Okolnosti, prostor, možnosti, lidé se neustále mění, doufám, že inspirace mne neopustí.

V neděli jste vystoupila v Břevnovském klášteře. Liší se nějak repertoár, který zpíváte v sakrálních prostorách a třeba v klubech?

Ano, liší. Pro sakrární prostory mám program složený jen ze spirituálů a gospelů a v klubech, divadlech či jiných prostorách pak hrajeme také civilní písně – třeba i autorské na pomezí blues-jazz-folku. Zvláštní kapitolou jsou pak adventní a vánoční koncerty, kde program tvoří nejen vánoční spirituály, ale i vánoční písně z různých koutů světa – Francie, Španělska, Anglie i Čech. Tady čerpám vlastně ze svého posledního CD „O Vánocích zpívám“ vydaného v roce 2008.

Zpívat spirituály a gospely sama je patrně něco jiného než v souboru. Je to obtížnější?

Pro mě to není vůbec obtížnější, je to naopak větší svoboda; samozřejmě sbor může být pro interpreta i velkou inspirací, stimulem a pro posluchače bezesporu velmi obohacující. Nebráním se tomu a v budoucnu určitě nějaký sbor využiji (třeba na CD). V každém případě plánuji i koncertní spolupráci s americkým zpěvákem L. A. Davisonem – což je myslím zajímavá konfrontace klasického pojetí této hudby a přece jen trochu odlišného našeho přístupu.

Jde vůbec po tolika letech zpívání spirituálů a gospelů najít v této oblasti ještě nějakou výzvu nebo něco nového?

Co se týče nových, resp. dosud nenatočených spirituálů, je u nás dost přebráno, hlavně i díky padesátileté existenci Spirituál kvintetu. Ale výzvou vždycky zůstane váš osobní pohled, vnitřní svět, vaše citlivost, vnímání. To všechno jsou skutečnosti, které mohou dotyčné písně znovu ukázat v jiném světle – nehledě na to, že obsahová stránka spirituálů je neustále aktuální a zásadní pro život každého člověka. Troufám si citovat svého kolegu, kontrabasistu, doktora Víta Fialu: „Nejde o to, přijít za každou cenu s něčím novým, ale o to, aby výpověď byla co nejpravdivější.“

S tím vstupujete i do nové situace, kdy se uzavřela jedna životní kapitola…

Možná se hodí v této souvislosti zmínit moje osobní krédo pro rok 20ll. Jsou to slova Abrahama Lincolna: „Nejsem povinen zvítězit, ale jsem povinen být opravdový. Nejsem povinen uspět, ale jsem povinen žít podle světla, které v sobě mám.“ To bych moc ráda. A přeji všem vašim čtenářům hodně zdraví, klidu, lásky i toho zmiňovaného světla.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou