19.–25. října 2021
Aktuální
vydání
18
Předchozí vydání
Hledat

Obsah

Nejlepší novinky na knižních pultech

Kultura

19. 10. 2021

|
Tisk
|

Už podvacáté se minulý týden konala minipřehlídka nejlepších knižních novinek letošního podzimu Velký knižní čtvrtek. Mezi šestnáctkou titulů rezonují i ty s duchovním přesahem.


Z produkce nakladatelství Kalich je to sborník 26 rozhovorů o smrtelnosti, umírání a smrti Pro smrt uděláno, který připravili editoři Michal Plzák a Lucie Vopálenská. O zkušenostech s konečností pozemského života a o duchovním rozměru smrti v něm hovoří mj. Václav Malý, Dana Němcová, Martina Špinková nebo Karel Schwarzenberg. Knihu jsme avizovali v KT 30/2021, když nakladatelé sháněli prostředky na její vydání prostřednictvím portálu Hithit.com.

Osobitý pohled na dosluhující německou kancléřku a úspěšnou křesťanskodemokratickou političku Angelu Merkelovou přináší dlouholetý berlínský zpravodaj České televize Martin Jonáš v publikaci Fenomén Angela Merkelová: Portrét jedné éry (Argo 2021). Nabízí souhrn klíčových okamžiků jejího života i kariéry i čtenářsky atraktivní vhled do zákulisí jejích rozhodnutí. Jak to bylo s údajným pozváním migrantů do Německa a jakým vývojem náš soused za šestnáct let úřadování Merkelové prošel?

Do třetice je tu nový román prozaičky a nositelky prestižního ocenění Magnesia Litera Pavly Horákové s názvem Srdce Evropy (Argo 2021). V širokém proudu vyprávění, zasazeného do rakouské, resp. rakousko-uherské Vídně, se prolínají dva hlasy žen, které od sebe dělí sto let. Prvním je naše současnice Anežka, druhým pak jihomoravská venkovanka Kateřina, svérázná a sebevědomá žena, která sice bez formálního vzdělání, ale vybavená vnímavostí a přirozenou inteligencí pozoruje a glosuje život české společnosti v rakouské monarchii, národnostní i kulturní provázanost a pnutí mezi světovostí a provincialismem. Právě skrze její životní zkušenost se do příběhu dostávají reálie autentického života církve na Slovácku i v české komunitě ve Vídni před stoletím, klášterní prostředí, popisy poutí k Antonínku či na Velehrad, odraz vídeňského eucharistického kongresu z roku 1912 i dobové vzpomínky na velikány, jako byl „tatíček“ Antonín Cyril Stojan. Dostane se i na svědectví o osobnostech vídeňské židovské čtvrti. U Horákové jsme zvyklí na pečlivou práci s prameny i autentické studium reálií a její nový román není výjimkou: kromě studijního pobytu ve Vídni vychází též ze skutečných zápisků vlastní prababičky původem z Kozojídek.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou