19.–25. října 2021
Aktuální
vydání
18
Předchozí vydání
Hledat

Obsah

Dvě stě tváří svatoludmilské úcty

Kultura

19. 10. 2021

|
Tisk
|

Téměř dvě stovky cenných uměleckých děl, dokumentů či relikvií spojených se sv. Ludmilou si mohou za dobrovolné vstupné prohlédnout návštěvníci nové výstavy „Svatá Ludmila – kněžna lidu milá“ v pražském Pálffyovském paláci.

image:Image Vůbec poprvé je vystaven například svatoludmilský relikviář v podobě Týnského chrámu – dar českých šlechtičen Štěpánce Belgické ke sňatku s korunním princem Rudolfem Habsburským.
Vůbec poprvé je vystaven například svatoludmilský relikviář v podobě Týnského chrámu – dar českých šlechtičen Štěpánce Belgické ke sňatku s korunním princem Rudolfem Habsburským. Snímek autorka

K 1100. výročí mučednické smrti první české světice ji připravilo Diecézní konzervátorské centrum pražského arcibiskupství ve spolupráci s dalšími institucemi a umístilo ji do zcela čerstvě zrekonstruovaných prostor Pálffyovského paláce naproti Senátu, kde sídlí Pražská konzervatoř. Hlavním kurátorem expozice je P. Vladimír Kelnar a podíleli se na ní kunsthistorici Jan Royt nebo Dana Stehlíková. Jak předeslal Jan Royt na tiskové konferenci k zahájení výstavy, smyslem je představit, jak se vyvíjel kult sv. Ludmily a jak byl reflektován v umění od raného středověku až po 20. století. Vedle archeologických nálezů či listinných dokladů tu tak příchozí uvidí především početná malířská a sochařská díla a také cenné ukázky uměleckého řemesla, jako jsou relikviáře nebo bohoslužebná roucha a náčiní. „Máme tu také jedno z nejstarších vyobrazení sv. Ludmily v rukopisu Civitate Dei (ze 12. století – pozn. red.), který je zde zastoupený kopií,“ podotkl Royt.

V originále je k vidění například Dražický kodex z první poloviny 14. století, který obsahuje jednu z prvních zmínek o Tetíně jako Ludmilině vdovském sídle. Vzhledem ke své křehkosti však bude vystaven jen měsíc, pak jej nahradí jiný exponát. Výstava bude postupně obměňována i v dalších případech, což je dáno i tím, že ji autoři původně plánovali do větších prostor, a mají tedy zapůjčeno více exponátů, než najednou pojmou sály konzervatoře. „Uvažovali jsme také vystavit třeba monumentální sochu zavraždění sv. Ludmily ze Staré Boleslavi, ta by se sem ale nevešla,“ poznamenal P. Kelnar.

Neméně atraktivní jsou ale menší předměty jako zbytky textilie, do které byly zavinuty ostatky sv. Ludmily ve schráně vyzdvižené roku 1981 ze svatojiřské baziliky na Pražském hradě, nebo pečeti, které tuto schránu zajišťovaly. Mnoho z vystavených děl pochází z církevních depozitářů a bývá představováno jen zřídka nebo nebyly k vidění dosud vůbec.

Tzv. herma sv. Ludmily ze Svatovítského pokladu, originál partitury oratoria „Svatá Ludmila“ Antonína Dvořáka, malba světice s vnukem sv. Václavem od Františka Tkadlíka či rozměrné vitrážové okno ze svatoludmilského chrámu na pražských Vinohradech – to vše je ke zhlédnutí denně kromě pondělí až do konce února 2022. Vzhledem k možnosti volného vstupu autoři doufají, že výstava přitáhne také školy, a to nejen ty církevní.

Svatá Ludmila – kněžna lidu milá. Pálffyovský palác, Valdštejnská 14, Praha 1, 15. 10. 2021 – 28. 2. 2022 denně mimo pondělí od 9 do 18 hodin, vstupné dobrovolné

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou