10.–16. srpna 2021
Aktuální
vydání
18
Předchozí vydání
Hledat
Perspektivy
Perspektivy

Obsah

Dokument o nebi uprostřed totalitní Číny

10. 8. 2021

|
Tisk
|

V kinech je nyní k vidění celovečerní dokument Tomáše Etzlera a Adély Špajlové Nebe. Snímek natočený za dramatických okolností v totalitní Číně v letech 2012–2014 a 2017 zavádí do sirotčince pro postižené děti v Čao-sienu, který si říká „Li-ming č’ťia“ (Dům úsvitu) a který vedou řádové sestry.

Tomáš Etzler je renomovaný český novinář a někdejší zpravodaj České televize v Pekingu. Práci sester zachytil v kontrastu s tvrdou čínskou realitou komunistického státu a necitelnou společností, pro kterou člověk s postižením má nulovou důstojnost a cenu. Ve státních ústavech panují drastické podmínky, krutost, zanedbanost. „V tomto sirotčinci jsem ale objevil svět, který jsem v Číně do té doby neviděl,“ podotýká ve filmu autor. A sestry o dětech říkají: „Jsou to andělé seslaní Bohem. Tyto těžce postižené děti budeme doprovázet jejich životem až do jejich posledního dne.“

Už v době natáčení čelil sirotčinec Li-ming č’ťia – jakožto dílo podzemní části katolické církve – existenční nejistotě a práce novinářů musela probíhat maximálně diskrétně. Letos v dubnu pak přinesla agentura Papežského institutu zahraničních misií Asia News zprávu, že jej čínské úřady uzavřely (viz KT 20). Fungoval od roku 1988. Děti byly přemístěny do jiných zařízení a sestrám i dobrovolníkům, kteří se o ně dosud starali, autority zakázaly je navštěvovat.

Tomáš Etzler o svém dokumentu i o zkušenostech z totalitní Číny nedávno hovořil v pořadu Televize Noe „Za obzorem“ – díl je dostupný v internetovém archivu. Připravuje též knihu. Společnost Mimesis Film, která film produkovala, nabízí např. farnostem či komunitním centrům možnost zápůjčky pro vlastní promítání (kontakt Johana Hořejší přes pilot-film.cz).

Nebe. Režie Tomáš Etzler a Adéla Špajlová (Česko / Čína 2021).

V kinech od 14. 6. 2021

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou