6.–12. května 2025
Aktuální
vydání
19
Předchozí vydání
Hledat

Obsah

Zachránila nás plynová trouba

24. 9. 2024

|
Tisk
|

Mezi nenápadné hrdiny povodní se řadí i tým Vývařovny AVE, kterou ve Vidnavě provozuje Charita Jeseník. Nejenže vařit nepřestala, ale krmí i evakuované.

Charitní Vývařovna AVE obvykle zabezpečuje stravování v charitních domovech ve Vidnavě a Javorníku a nabízí obědy pro veřejnost. Populární jsou jejich knedlíky ve volném prodeji, nabízejí však i catering na rauty a oslavy. Běžný spěch v gastroprovozu se však v sobotu 14. září změnil ve sprint.

Hladiny řek na Jesenicku totiž začaly stoupat, vypadl proud a některé pracovnice vývařovny musely řešit vlastní vyplavené domácnosti. „Naštěstí máme kolegyni, která bydlí v bytovce ve Vidnavě a záplava se jí nedotkla,“ říká vedoucí Vývařovny AVE Irena Balážiová. Vaření pro více než stovku strávníků tak zůstalo na jediné ženě. Nadto si musela poradit bez elektřiny. „Naštěstí máme troubu na plyn, to nás zachránilo,“ ohlíží se Balážiová. Charitní tým uhájil i provoz ledniček a mrazniček díky elektřině z generátoru, který měla další zaměstnankyně Charity doma.

Žádné potraviny se tedy nezkazily a jídlo pro charitní domovy ve Vidnavě bylo zajištěno. Převézt stravu do 15 kilometrů vzdáleného Domova sv. Františka v Javorníku ale kvůli povodni nešlo. „Pomohly rodiny zaměstnanců. Navařili doma a přinesli jídlo klientům. Mají můj obdiv,“ vyzdvihuje za Charitu Jeseník nasazení kolegů Danuše Krčová.

Jedinou kuchařku ve Vývařovně ale napadlo, že by se jídlo mohlo hodit i hasičům a evakuovaným. „Neskutečně před ní smekám. Aniž by měla informace, běžela zjistit, kolik porcí je třeba, a pustila se do přípravy dalšího jídla,“ přidává detaily Krčová. „Dokonce hasičům upekla bábovky,“ doplňuje Balážiová. Další kuchařka se do práce dostala až v pondělí. Od té doby místo stovky obědů vaří více než dvě stě. A kuchyň jede od páté ranní do deváté večer. Přes den na denním světle a za tmy při svíčkách.

Co se v takové mimořádné situaci dá vařit? „Naše minulá vedoucí Irena Střížová nás učila, že zásob musí být vždy dostatek. Uzené maso a kuřecí prsa musí být vždy v mrazáku. Jeden den to bylo uzené s bramborem, pak kuřecí rizoto nebo brambory s koprovkou,“ popisuje povo dňové menu Irena Balážiová.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou