6.–12. září 2022
Aktuální
vydání
18
Předchozí vydání
Hledat

Obsah

Vychází Cyrilometodějský kalendář na rok 2023

Kultura

6. 9. 2022

|
Tisk
|

Tři stovky stran inspirativního čtení různých žánrů, od poezie přes povídky, rozhovory, vzpomínky až k duchovním textům, nabízí Cyrilometodějský kalendář 2023, který tentokrát doprovodila výtvarnice Simonetta Šmídová. Z jejích obrazů dýchá pohoda.

 „Byla jsem s dětmi pořád v jednom kole a měla málo času se zastavit, sednout si, v klidu si třeba vypít kafe. Proto jsem si to malovala aspoň na obrazech, tam se dá zastavit čas,“ říká malířka a dodává: „Měla jsem potřebu malovat místa, kde mi bylo dobře.“

Teolog a spisovatel Pavel Hošek zase vzpomíná na 12 osobností, které ho v životě ovlivnily – ať to byli rodiče, Foglar, Seton, Tolkien, manželka či jeden rabín. „Kalendář dále nabízí nové texty Miloše Doležala i duchovní sny jeho zesnulé ženy Jany. Vzpomínky papeže Františka na tři osobní krize, které přirovnává k lockdownům ve svém životě, i bohatýrské putování dvou literátů Vysočinou.

Anebo příběhy odvážných žen Terezie z Lisieux, Edity Steinové či Etty Hillesumové, ale i písničkářky Joni Mitchellové či britské královny Alžběty II.,“ dává nahlédnout do obsahu editor kalendáře Jan Paulas. Z českých autorů nebudou chybět např. Marek Vácha, Aleš Palán, Zdeněk Jančařík, Kateřina Lachmanová, Vojtěch Kodet, Tomáš Petráček či Tomáš Halík. Publikaci vydává Katolický týdeník.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou