23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat

Obsah

Slavný seriál o Ježíši na TV Noe

2. 4. 2024

|
Tisk
|

Televize Noe od soboty 6. dubna uvádí slavný americký seriál The Chosen – v překladu „Vyvolení“, vyprávějící příběhy lidí, kteří se osobně setkali s Ježíšem. Velkolepá série vyniká autenticitou i neobvyklým úhlem pohledu.

image:Image Mezi přednosti seriálu The Chosen patří věrné vystižení dobové atmosféry.
Mezi přednosti seriálu The Chosen patří věrné vystižení dobové atmosféry. Snímek TV Noe

Za více než 120 let existence kinematografie vzniklo nepřeberné množství filmů s biblickou tematikou. Byly natočeny i několikadílné snímky zachycující život Ježíše Krista, ale ještě nikdy ne plnohodnotný seriál, mající dokonce více řad, jak je tomu v televizních produkcích v posledních letech zvykem (připomeňme třeba slavnou Hru o trůny z let 2011–2019). Ještě důležitější ovšem je skutečnost, že na rozdíl od křesťanských filmových produkcí, jež povětšinou trpí velice nízkou až nulovou uměleckou úrovní, seriál The Chosen vsadil na tvůrčí kvalitu, a to ve všech myslitelných rovinách. Od prvního dílu tak zaujme syrovostí kamery, výraznými hereckými typy v hlavních i vedlejších rolích, snahou o důvěryhodnou rekonstrukci způsobu života na přelomu letopočtu. A především upoutá svým uchopením příběhu Ježíše, jeho učedníků a řady dalších postav, které známe z evangelií. Na rozdíl od celovečerních filmů, které jsou většinou zaměřeny na samotného Krista, a tak na vykreslení osudů lidí kolem něj nemají z logiky věci prostor, The Chosen zaujímají opačnou optiku. Kromě Ježíše je totiž věnována zásadní pozornost všem těm, které k sobě povolal – a také mnohým dalším. V první epizodě se Ježíš vlastně jen „mihne“, protože tvůrci na scénu uvádějí postavy Máří Magdalény, farizea Nikodéma, celníka Matouše a dalších. The Chosen jsou tak věrni svému názvu: nevyprávějí jen příběh „vyvoleného“ – Syna Božího, ale „vyvolených“ – tedy těch, kterých se Ježíšovo učení dotklo, které sám povolal nebo mu byli jiným způsobem blízko. Seriálu se podařilo stvořit živý a plnokrevný svět novozákonních časů. Vzhledem ke svému rozsahu se striktně nedrží evangelijního textu. Osudy postav musí domýšlet, fabulovat, biblická vyprávění nutně obohacuje řadou dalších linií. Důležité ale je, že vše vyprávěné směřuje k podstatě novozákonní zvěsti. Také je dobré mít na paměti, že nejde o teologický výklad nebo katechetický kurz, ale o audiovizuální produkci, která má za cíl divákům obohatit jejich duchovní život nebo třeba někomu vůbec poprvé biblickou zvěst přiblížit.

Za seriálem stojí především jedno jméno, a tím je americký filmový a televizní režisér, producent a scenárista Dallas Jenkins (*1975). Ten svoji kariéru začal v Hollywoodu, a jak sám říká, zprvu neměl vůbec v úmyslu natáčet díla s křesťanskou tematikou. Nakonec ale rozhodnutí změnil a po prvních úspěších v produkci tzv. křesťanských filmů se odhodlal k odvážnému kroku. Rozhodl se pro natočení seriálu, který by na celkové ploše několika desítek hodin zachytil samotný zrod křesťanství. Nechtěl se spoléhat pouze na financování produkčními společnostmi, a tak vsadil i na crowdfundingovou kampaň (sbírka na internetu), která se nakonec stala největší takovou sbírkou v dějinách, tedy alespoň co se výroby filmu či seriálu týká.

Seriál The Chosen, na němž nyní tvůrci pracují již přes sedm let a který má za cíl oslovit široké publikum, volí v rámci křesťanských produkcí poměrně odvážné zpodobnění. Ani zdaleka se totiž nejedná o barvotiskovou brožuru o Ježíšově životě. Doba římské nadvlády v Palestině se nelakuje na růžovo, jde o dramatický obraz života nevyhýbající se hříchu ani násilí, aniž by ale byl zbytečně doslovný. Dílo se po celém světě setkává s velice pozitivním přijetím nejen u křesťanů. O jeho kvalitách a zájmu publika svědčí i začlenění všech dosavadních tří sérií do nabídky předních světových streamovacích platforem. Pravdou ovšem je, že se jim tam nedostává takové pozornosti, jakou by si tento výjimečný počin zasloužil. A tak je dobře, že se The Chosen konečně dostávají i k českým divákům, poprvé navíc i v kvalitním českém znění.

The Chosen. TV Noe od 6. 4. vždy v sobotu ve 20.05

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou