20.–26. srpna 2024
Aktuální
vydání
38
Předchozí vydání
Hledat

Obsah

Co se povedlo v péči o památky

Kultura

20. 8. 2024

|
Tisk
|

Mezi třiadvaceti úspěšnými počiny v oblasti památkové péče za minulý rok může až do konce září veřejnost vybírat svého favorita. Cenu Patrimonium pro futuro – Památky děkují poté vítězi udělí Národní památkový ústav.

image:Image Bývalý retábl hlavního oltáře sv. Kateřiny z kostela sv. Kateřiny v Chrudimi pochází z dílny Vratislavského mistra z let 1486–1487. Zrestaurovala jej akademická malířka Eva Skarolková.
Bývalý retábl hlavního oltáře sv. Kateřiny z kostela sv. Kateřiny v Chrudimi pochází z dílny Vratislavského mistra z let 1486–1487. Zrestaurovala jej akademická malířka Eva Skarolková. Snímky NPÚ

V pátek 15. listopadu pořadatelé vyhlásí vítězný projekt na slavnostním galavečeru z Nové scény Národního divadla v Praze, který bude živě přenášet Česká televize. Na stránkách www.npu.cz/pamatky-dekuji se mohou hlasující seznámit s nominovanými projekty a hlasovat pro ten svůj. Vybrat si mohou mezi úspěchy v sedmi kategoriích, od obnovy nebo restaurování přes popularizaci nebo osobnost až po objev roku. A křesťanských nominantů je hned několik. Svým rozsahem a komplexností dominuje obnova Bartolomějského návrší v Kolíně s vrcholně gotickým chrámem sv. Bartoloměje z let 2018 až 2023, která zahrnovala rekonstrukci zvonice, kostnice, parkánu i samotného kostela včetně nástěnných maleb, barokních omítek a osazení varhan. Celkovou obnovou prošel také barokní dietzenhoferovský chrám Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích na Plzeňsku, areál bývalého kapucínského kláštera v Žatci nebo návesní kaple sv. Petra a Pavla v Bílém Kameni na Jihlavsku.

Svůj hlas mohou zájemci odevzdat také menším projektům. Restaurátorka Eva Skarolková byla nominována za mistrné restaurování pozdně středověkého deskového oltáře sv. Kateřiny z hradu Rychmburk na Chrudimsku, unikátního z hlediska ikonografie i techniky, kterou jeho autor v 15. století použil. V Santiniho dvorci Kalec, náležícím kdysi k plaskému cisterciáckému opatství, byla zase v rámci rekonstrukce odhalena nástropní malba sv. Markéty, která spolu s dalšími stopami prokázala někdejší existenci kaple v tomto hospodářském objektu. Nástěnné malby ze 17. století objevili i v kostele sv. Michaela Archanděla v Dolních Věstonicích. A nálezy z barokní jímky v klášteře Plasy pak vedly archeoložku Marcelu Waldmannovou, aby o nich s kolegy sestavila monografi i Ústřice a breviář (NPÚ 2023), a přispěla tak k poznání života tehdejších mnichů. Pestrý výběr nominovaných památek doplňují ještě obnovené zvony pro kostel sv. Václava v Lokti.

Cílem cen Patrimonium pro futuro je vyzdvihnout, co se v oblasti památkové péče podařilo, a ocenit ty, kteří se o to zasloužili. Poprvé byly udělovány v roce 2013 a veřejnost se na výběru vedle odborné poroty podílí od roku 2015.

Až do 31. srpna je ještě možné hlasovat v obdobné soutěži Máme vybráno (www.mamevybrano.cz/soutez), kterou vyhlašuje Institut pro památky a kulturu. Vítězové si v ní podle počtu hlasů rozdělí finanční příspěvek 150 tisíc.

Patrimonium pro futuro – Památky děkují. Hlasování na www.npu.cz/pamatky-dekuji do 30. 9. 2024

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou