30. dubna–6. května 2024
Aktuální
vydání
18
Předchozí vydání
Hledat

Obsah

Valašsko – domov i pro lidskou duši

30. 1. 2024

|
Tisk
|
image:Image Výstava nabízí potěšení ze sedmdesáti krásných fotografií i z důvěrně známých situací podaných s láskou a jiskrou humoru.
Výstava nabízí potěšení ze sedmdesáti krásných fotografií i z důvěrně známých situací podaných s láskou a jiskrou humoru. Snímek Josef Vrážel

Do Karolinky, Halenkova, Velkých Karlovic, Nového Hrozenkova nebo Huslenek na Vsetínsku zve výstava černobílých fotografií tamního krajana Josefa Vrážela v prestižní pražské Leica Gallery. Čtenáři KT se s jeho prací seznámili například díky Cyrilometodějskému kalendáři na rok 2019 nebo autorově spolupráci s Charitou Nový Hrozenkov. Ale i bez tohoto předchozího seznámení budou návštěvníkovi současné výstavy připadat Vráželovy snímky jaksi důvěrně známé. Jak to? Protože jejich náměty, pojetí i ztvárnění odpovídají tomu, co předesílá název výstavy: Valašsko, domov můj.

Jsou vyprávěním o domově. O důvěrně známých lidech, místech, prostředích a činnostech, o dětech, sousedech a starcích. Také o zvířatech. Návštěvník sleduje dítě na kolotoči, zlobivé batole v kostele, klečící poutníky na venkovní mši, upracovaného dědu pokojně odpočívajícího v rakvi nebo podnapilé strejčky v hospodě – a vybavují se mu vlastní pozapomenuté prožitky. Ano, takhle voní ovce, takhle štípe mráz při tříkrálové koledě, takhle je rušno u kolotočů, takhle si počíná obecní blázen, takhle cinkají panáky z tvrzeného skla.

Josef Vrážel nenafotil cizí lidi. Se svými „modely“ napřed navázal vztah a to mu umožnilo zachytit nejen jejich zevnějšek, ale i jejich emoce, jejich duši. A probudit city i v divákovi, který přijde přihlížet. Jak předeslal kurátor výstavy Jaroslav Kučera, „Vrážel dokáže jako svědek jejich života vše brilantně zachytit i pro budoucí generace milovníků fotografie“.

Autor, jak už bylo řečeno, dlouhodobě spolupracuje s novohrozenkovskou Charitou, nedávno ostatně vystavoval své „charitní“ snímky v budově Českého rozhlasu v Praze. Tři ze svých tematických fotografií – jedna z nich je součástí aktuální expozice – dal nyní k dispozici k dobročinné dražbě na platformě Dobrobot. cz. Výtěžek podpoří Tříkrálovou sbírku Charity ČR.

Josef Vrážel: Valašsko, domov můj. Leica Gallery Prague, Školská 28, Praha 1, 19. 1. – 3. 3. 2024

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou