30. dubna–6. května 2024
Aktuální
vydání
18
Předchozí vydání
Hledat

Obsah

Třebíčským muzeem září světlo betlémů

Kultura

5. 12. 2023

|
Tisk
|

Muzeum Vysočiny Třebíč pořádá v konírně třebíčského zámku výjimečnou výstavu betlémů k 800. výročí prvního živého betlému v italském Grecciu, který tehdy představil sv. František z Assisi.

image:Image Na výstavě je k vidění několik betlémů z dílny Ilony Klawitter.
Na výstavě je k vidění několik betlémů z dílny Ilony Klawitter. Snímek Filip Fojtík

"Díky dlouholeté spolupráci s 1. Niederösterreichisches Krippenmuseem z Vösendorfu v Rakousku jsme přichystali pro naše návštěvníky výstavu italských betlémů. Expozici doplňují díla Ilony Klawitter a Jana Bondry. Celkem je k vidění více než třicet exponátů,“ informuje Tomáš Hartman, kurátor sbírkových fondů Muzea Vysočiny Třebíč. Nejstarší pochází z doby baroka. Do Třebíče ho zapůjčil právě Jan Bondra, který se postaral o jeho zrestaurování. Ten přibližuje: „Je ze dřeva, ale sám jinak tvořím podle italského způsobu betlémů, kdy tvaruji hlavu, ruce a nohy z vosku. Těla jsou z drátů omotaných koudelí nebo bavlnou a poté se oblékají do šatů. Takto se betlémy dělají už po staletí v Neapoli.“ A Ilona Klawitter navazuje: „Pracuji stejným způsobem, ale používám modurit. Šaty všem postavičkám šiju sama.“ Oba umělci už šest let spolupracují.

Zapojte děti

Třebíčské betlemářství je zastoupené velkým stavěcím betlémem ze sbírky muzea. Jeho autorem je Jindřich Mládek (1889– 1950). „Betlém je dlouhý zhruba pět metrů a má takřka tisícovku ručně malovaných figurek,“ říká Tomáš Hartman. K vidění jsou ale také díla Františka Věžníka a nechybí ani vystřihovací betlém, který sestavil Jaroslav Ševčík.

Expozici doplňují informace, obrazy, socha i poštovní známky se sv. Františkem z Assisi. Návštěvníci se také na výstavě dozvědí základní údaje o životě tohoto světce.

Zpestřením bude 10. prosince přítomnost Ilony Klawitter a Jana Bondry, kteří budou od 12 do 16 hodin ve výstavním sále modelovat figurky před zraky návštěvníků.

Ve stejný den bude v muzeu od 10 do 12.30 výtvarný workshop, na který naváže v 15 hodin dětská vernisáž. V 17 hodin potom u slámového betlému zazpívá pěvecký sbor studentů Gymnázia Třebíč Drobend. Po celou dobu trvání výstavy je v nabídce i program pro školy.

Muzeum Vysočiny Třebíč se letos podílí také na výstavě betlémů Pod křídly andělů v Památníku písemnictví na Moravě v Rajhradu (do 29. 2. 2024), má zastoupení v pobočce Muzea Vysočiny Jihlava v Telči v expozici Anděl pastýřům zvěstoval… (do 14. 1. 2024) a při Tišnovském betlémském putování od náměstí k náměstí se zastavením v Základní škole Tišnov (3. 12. 2023 – 6. 1. 2024).

Betlémy nejen z Itálie. Muzeum Vysočiny Třebíč, 1. 12. 2023 – 28. 1. 2024

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou