30. dubna–6. května 2024
Aktuální
vydání
18
Předchozí vydání
Hledat

Obsah

Podzemí, které otevírá oči

20. 2. 2024

|
Tisk
|

Na meditativní poutní stezku podzemím k hrobu sv. Zdislavy se mohou nově vydat návštěvníci baziliky minor v Jablonném v Podještědí.

image:Image Rozjímání o sv. Zdislavě podněcuje stínohra v podzemí vedoucím k jejímu hrobu.
Rozjímání o sv. Zdislavě podněcuje stínohra v podzemí vedoucím k jejímu hrobu. Snímek Jana Chadimová / Člověk a Víra

V roce 2023 skončila rozsáhlá rekonstrukce barokní památky pod vedením architekta Petra Uhlíka, která zahrnovala kromě oprav krovu, věžních hodin, varhan nebo nové elektrifikace a osvětlení také obnovu podzemních prostor, kde se nachází Zdislavina hrobka. Velkorysý labyrint chodeb lákal k využití. „Bratři dominikáni, kteří mají poutní místo ve správě, se rozhodli přidat sem další vrstvu, která by středověkou světici Zdislavu přiblížila současnému člověku,“ vysvětluje KT výtvarnice a pedagožka Magdalena Schmidtová, autorka koncepce nové audiovizuální instalace pojmenované Cesta.

Do členitého podzemí neproniká žádné přirozené světlo. Instalace je založená na světle umělém, hře stínů a zvukové kompozici Jana Trojana. Z legend a přívlastků, které Zdislavu z Lemberka obklopují, vybrala Schmidtová ve spolupráci s P. Benediktem Mohelníkem OP, tehdejším provinciálem dominikánů, lektorkou Národní galerie Marinou Hořínkovou, dominikánskou terciářkou Dagmar Kopeckou a Barborou Spalovou z místního Centra sv. Zdislavy vrstvu, která světici ctí pro její blízkost nemocným a chudým. „Zdislava byla po staletí připomínaná jako ta, která pomáhala potřebným, založila špitál a osobně v něm ošetřovala nemocné, a dokonce uzdravovala slepé. Právě k tomu jsme se naší instalací vrátili,“ podotýká Magdalena Schmidtová. Připomíná to citát z Dalimilovy kroniky, který podzemní poutní stezku otevírá. Stínohra promítaná na neopracované zdi pak vtahuje do katakomb okolní krajinu, kterou Zdislava kdysi procházela a ve které žila. Díky místní výtvarnici Markétě Váchalové Vojtíškové se autoři spojili s dětmi a mládeží ze zdejší farnosti či Základní umělecké školy a přizvali je ke spoluautorství.

„Sešli jsme se na dvoudenním workshopu, jehož součástí bylo putování po okolí kláštera. Část expozice je věnovaná například schopnosti vidět, a tak děti kus cesty ušly se zavázanýma očima, u Zdislaviny studánky jsme jim je rozvázali a společně jsme prožili radost z toho, že zase vidíme. Děti měly za úkol nově se rozhlédnout kolem sebe a z toho, co uvidí, vybrat detail nebo celek a ty nakreslit,“ popisuje Schmidtová. Své vjemy děti zaznamenaly na speciální fólii. „Na mně pak bylo, abych kresby z fólie vyřezala a vytvořila z nich kompozici přizpůsobenou pro podzemí baziliky,“ doplňuje autorka.

Stínohra zachycující to, co děti oslovilo a co viděly v okamžiku nového prozření a vděčnosti za svůj zrak, má také návštěvníky dovést k tomu, aby se vědoměji rozhlíželi kolem sebe a děkovali za viděné – tak jako kdysi podle legend vracela schopnost vidět právě světice z Lemberka. Expozice Cesta, která má i prvky interaktivity, však nevypráví jen o zázraku vidění. O čem všem lze rozjímat a k čemu celá ústí, se lze zatím přijít přesvědčit po předchozí dohodě se správci (viz zdislava.cz). 1. května zahajuje slavnostní mší sv. v bazilice poutní sezona, Cesta pak bude až do konce září přístupná v rámci prohlídkového okruhu.

Cesta. Podzemí baziliky sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí, od 28. 1. 2024

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou